Beginnersrijbewijs

Header-2

Beginnersrijbewijs

Wanneer jij voor het eerst een rijbewijs haalt, ben je een beginnend bestuurder. Het beginnersrijbewijs is bedoeld voor beginnende bestuurders en heeft als doel om het aantal verkeersongelukken te verminderen.

Wat betekent een beginnersrijbewijs?

Het beginnersrijbewijs is een tijdelijk rijbewijs dat je ontvangt wanneer je voor het eerst je autorijbewijs haalt. Dit rijbewijs is vijf jaar geldig en bevat beperkingen in de vorm van een puntensysteem. Dit betekent dat je maximaal zeven strafpunten mag krijgen binnen vijf jaar. Als je meer dan zeven strafpunten krijgt, dan ben je je rijbewijs kwijt. Bij zware overtredingen, zoals rijden onder invloed, ben je jouw rijbewijs direct kwijt.

Hoe werkt het puntensysteem?

Het puntensysteem van het beginnersrijbewijs werkt als volgt: bij een lichte overtreding krijg je één strafpunt, bij een zware overtreding krijg je twee strafpunten. Voorbeelden van lichte overtredingen zijn het rijden door rood licht of het overschrijden van de maximumsnelheid met 10 km/uur. Voorbeelden van zware overtredingen zijn het rijden onder invloed, het veroorzaken van een ongeluk met letsel of het negeren van een stopteken.

Als je binnen vijf jaar zeven of meer strafpunten verzamelt, dan ben je je rijbewijs kwijt. Je moet dan opnieuw je rijbewijs halen, inclusief theorie- en praktijkexamen. Verzamel je minder dan zeven strafpunten binnen vijf jaar, dan blijft je rijbewijs geldig en vervalt de puntentelling.

Hoelang duurt een beginnersrijbewijs?

Heb je jouw rijbewijs gehaald op 16-jarige leeftijd? Dan duurt het beginnersrijbewijs 7 jaar. Heb je jouw rijbewijs gehaald op 17-jarige leeftijd of ouder? Dan duurt het beginnersrijbewijs 5 jaar. Na deze jaren vervalt de puntentelling en heb je geen beginnersrijbewijs meer.

Haal je autorijbewijs bij Bruinsma

Wacht niet langer, start vandaag nog met autorijles bij Bruinsma Verkeersopleidingen! Jij bepaalt jouw traject, ga je voor een spoedcursus of alles op jouw tempo? Boek jouw eerste rijles eenvoudig online. Begin vandaag nog aan je autorijbewijs met een van onze scherp geprijsde pakketten. Nieuwsgierig hoeveel rijlessen je nodig hebt? Of heb je nog andere vragen? Check onze veel gestelde vragen óf neem contact met ons op.

auto-icon

Aanmelden

Maak direct een afspraak

info

Meer info?

Neem contact met ons