Transport rijbewijs veel gestelde vragen

Banner transport

Transport rijbewijs veel gestelde vragen

Hieronder vind je alle veel gestelde vragen voor het halen van je motorrijbewijs. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Bruinsma.

De aanhanger bij het vrachtwagen rijbewijs CE mag niet zwaarder zijn dan 750kg.

Als je medisch bent goedgekeurd voor het vrachtwagen rijbewijs, ontvang je een verklaring van geschiktheid die 1 jaar geldig is

Code 95 op je rijbewijs is vijf jaar geldig. Deze kan verlengd worden door het volgen van nascholing.

Een vrachtwagen rijbewijs (rijbewijs C of CE) is in principe 5 jaar geldig. Na deze periode moet het rijbewijs vernieuwd worden.

Rijbewijs C, dat nodig is voor het besturen van een vrachtwagen, is 5 jaar geldig. Na deze periode moet het rijbewijs vernieuwd worden.


Het hangt af wanneer jij je code 95 rijbewijs hebt behaald, tot wanneer deze geldig is.

Wanneer is de einddatum van jouw rijbewijs?

tussen 1 februari t/m 31 mei 2020: dan is het rijbewijs geldig tot 1 juli 2021.
tussen 1 juni t/m 31 augustus 2020: dan is het rijbewijs nog 13 maanden geldig, na de einddatum van het rijbewijs.
tussen 1 september 2020 t/m 30 juni 2021: dan is het rijbewijs nog 10 maanden geldig vanaf de einddatum van het rijbewijs.
tussen 1 juli en 31 oktober 2021: het CDE-rijbewijs en/of de code 95 is nog 10 maanden geldig vanaf de einddatum op het rijbewijs

Om een vrachtwagen rijbewijs (rijbewijs C of CE) te behalen, moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Wanneer je het C rijbewijs zonder code 95 aanvraagt is de minimumleeftijd 21 jaar. Voor het aanvragen van een C rijbewijs met code 95 is de minimumleeftijd 18 jaar.

Met een rijbewijs D mag je bussen besturen met meer dan 8 zitplaatsen, exclusief de bestuurdersstoel.

Wanneer beroepsmatig besturen van het voertuig niet je voornaamste activiteit is en je minder dan 12 uur per week rijdt, hoef je geen code 95 op je rijbewijs te hebben.

Wanneer beroepsmatig besturen van het voertuig niet je voornaamste activiteit is en je minder dan 12 uur per week rijdt, hoef je geen code 95 op je rijbewijs te hebben.

Met rijbewijs D mag je geen vrachtwagen besturen. Rijbewijs D is specifiek voor het besturen van een bus. Of ook wel een voertuig met minimaal 8 personen, exclusief de bestuurder.


Met het C1E en CE rijbewijs mag je beide een vrachtwagen besturen met een aanhanger.

- Met een CE rijbewijs mag je een vrachtwagen (C-rijbewijs) combineren met een aanhangwagen of oplegger met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg.

- Met een C1E rijbewijs kun je combinaties besturen waarbij de totale massa van de vrachtwagen en aanhanger boven de 3.500 kilogram uitkomt.

De massa mag maximaal 12.000kg zijn van het motorvoertuig en de aanhanger samen.


Voor het C1 rijbewijs mag je lichte vrachtwagens besturen en met het C rijbewijs zware vrachtwagens.

- C Rijbewijs: vrachtwagens vanaf 3.500 kg tot maximaal 50.000 kg;

- C1 rijbewijs: vrachtwagens die niet zwaarder zijn dan 7.500 kg.

Met een CE rijbewijs mag je een vrachtwagen (C-rijbewijs) combineren met een aanhangwagen of oplegger met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg

Met een rijbewijs D mag je bussen besturen met meer dan 8 zitplaatsen, exclusief de bestuurdersstoel.

Start je transportopleiding en haal je rijbewijs bij Bruinsma in Utrecht

Neem vandaag nog contact met ons op of schrijf je direct in om meer te weten te komen over het behalen van het transport rijbewijs bij Bruinsma Transportopleidingen. We beantwoorden graag al je vragen en plannen een intakegesprek in om jouw specifieke situatie te bespreken. Bereid je voor op een succesvolle toekomst in de transportwereld met Bruinsma Transportopleidingen!

bus

Aanmelden

Maak direct een afspraak

info

Meer info?

Neem contact met ons