D rijbewijs bus

Banner bus

Bus rijbewijs D

Wil je graag een professionele buschauffeur worden en bussen met meer dan 8 personen (exclusief de bestuurder) besturen? Bij Bruinsma Verkeersopleidingen helpen we je graag bij het behalen van je bus rijbewijs D, zodat je jouw carrière als buschauffeur kunt starten. Lees verder om meer te weten te komen over het bus rijbewijs D en de stappen die je moet nemen om het te behalen.

Wat is rijbewijs D?

Het rijbewijs D is een rijbewijs voor het besturen van bussen. Met een rijbewijs D mag je bussen besturen met meer dan 8 zitplaatsen, exclusief de bestuurdersstoel. Het behalen van dit rijbewijs opent de deuren naar diverse mogelijkheden in het personenvervoer, zoals het rijden van stads- en streekbussen, touringcars, en school- en pendelbussen. Let op, om beroepsmatig aan de slag te gaan met je bus rijbewijs D, moet je wel je code 95 halen.

Vereisten voor het D rijbewijs

  • Je bent minimaal 18 jaar (met vakbekwaamheid) of 24 jaar (zonder vakbekwaamheid);
  • Je bent in het bezit van je B rijbewijs;
  • Je moet een medische keuring bij een Arboarts ondergaan. Omdat je een groot rijbewijs wil halen, is een medische keuring wettelijk verplicht. Bruinsma biedt elke 2 weken de gelegenheid om je door een gecertificeerde keuringsarts te laten keuren. Als je medisch bent goedgekeurd, ontvang je een verklaring van geschiktheid die 1 jaar geldig is;
  • Aanvullend op de medische keuring, moet je een gezondheidsverklaring invullen.

Bus Rijbewijs D: de opleiding

Bij Bruinsma Verkeersopleidingen bieden we een uitgebreide opleiding aan om je voor te bereiden op het behalen van je vrachtwagen rijbewijs D. Onze ervaren instructeurs begeleiden je tijdens zowel de theoretische als de praktische lessen. We zorgen ervoor dat je alle benodigde kennis en vaardigheden ontwikkelt om veilig en zelfverzekerd achter het stuur van een vrachtwagen te kunnen plaatsnemen.

Theorie- en praktijkexamen

Voor het behalen van je D rijbewijs, moet je het examen rijbewijs en vakbekwaamheid module 1-D (RVM1-D) behalen. Je mag deelnemen aan het praktijkexamen, zodra je het theorie-examen RVM1-D hebt gehaald.

Boek eenvoudig je rijtest bij Bruinsma, zodat wij een opleiding op maat kunnen adviseren. De instructeur gaat kijken in hoeveel lessen je jouw rijbewijs kunt behalen. Daarna start je met je rijopleiding en leg je het praktijkexamen af. Ga je voor vakbekwaamheid? Dan moet je ook een toets besloten terrein en praktische toets afronden.

Let op! Tot 1 september examens ‘oude stijl’

Vanaf 1 juli 2023 worden er nieuwe examens geïntroduceerd voor het D rijbewijs en de vakbekwaamheid voor de bus. Het oude examensysteem, de RV1D (L/P), R/V2D en V3D, zal nog worden aangeboden tot 1 september 2023. Houd er echter rekening mee dat de resultaten van de oude examens behaald tussen 1 juli 2023 en 1 september 2023 niet meetellen als het theorie-examentraject niet volledig is afgerond.

Als je vóór 1 juli 2023 al één of meer theorie-examens hebt behaald, kom je in aanmerking voor de overgangsregeling. Vul de wizard van het CBR in om te ontdekken welk examen je nog moet afleggen om over te stappen naar het nieuwe systeem. De overgangsexamens blijven beschikbaar tot 1 juli 2025.

Schrijf je vandaag nog in voor onze Rijopleiding D in Utrecht

Ben je klaar om de weg op te gaan als buschauffeur? Schrijf je vandaag nog in voor onze rijopleiding voor het rijbewijs D bij Bruinsma Verkeersopleidingen in Utrecht. Met behulp van onze professionele instructeurs en moderne lesvoertuigen zorgen we voor een gedegen en plezierige leerervaring. Neem contact met ons op voor meer informatie of meld je direct aan via onze website.

bus

Aanmelden

Maak direct een afspraak

info

Meer info?

Neem contact met ons